Voor elk zadelprobleem is er een oplossing.

Dit kan varieren van een zadelboom iets wijder maken, een ander pad eronder zodat het zadel van voor of van achter iets omhoog komt. Dit gebeurt vaak bij paarden die nog in de groei zijn en vaak periodes overbouwd zijn.

Er wordt vaak vergeten dat een paard tijdens de training ook groeit. Meer bespiering zal ervoor zorgen dat een zadel niet optimaal meer past. Ook wanneer een paard te dik is, bv. na het weide seizoen kan het zadel te strak zitten. Of het tegenovergestelde, na een intensief wedstrijd seizoen is het mogelijk dat een paard iets is afgevallen.

Wanneer u merkt dat het zadel gaat verschuiven is het tijd om er naar te laten kijken. Heeft uw paard een singelgroeve die naar voren ligt ten op zichte van het zadel, dan zal uw zadel tijdens het rijden naar voren schuiven en op de schouders/schoft gaan liggen. Dit gaat uw paard belemmeren om vrij voorwaarts te gaan en dus kan uw paard niet uitvoeren wat u van hem verlangt. Gevolg: Stress bij beiden. Dit is echt niet nodig en een ander zadel vaak ook niet. Met een simpele aanpassing kan dit probleem verholpen worden.

Het is mogelijk dat uw paard niet prettig loopt omdat er een kuiltje in de kussens zit. U als ruiter/amazone drukt hierin met een zitbeenknobbel en uw paard krijgt een drukpuntje op de rug. Omdat hij dit probeert te ontlasten gaat hij scheef lopen en u nog meer scheef zitten.

Er is een probleem dat niet zo makkelijk kan worden opgelost. En dat is wanneer het zadel te lang is voor uw paard. Dan ligt het zadel verder dan de 18e rib en irriteert het paard in de lendenen. Veel mensen leggen het zadel dan iets naar voren zodat de lendenen vrij blijven. Echter, dan krijg u weer het probleem dat uw paard teveel wordt belast op de schouder. Dit heeft als resultaat dat er teveel gewicht, uw ruitergewicht, op de schouders rust en uw paard dus niet KAN stijgen in de voorhand, en dalen in de achterhand. Tevens wordt dan de bewegingsvrijheid in de schouders geblokkeerd, wat weer resulteerd in mindere verruiming en stijvere beweging.

Een le Mieux pad wordt gebruikt wanneer een zadel niet 100% past. Zo'n pad kan aan de voorkant en aan de achterkant worden aangepast aan uw paard. Dit kan tijdelijk zijn maar ook definitief. Definitief wordt het meestal gebruikt voor paarden met lordose. Dit betekent dat het paard een holle rug heeft waar het zadel dus niet kan dragen. Er blijft een ruimte over, deze ruimte wordt dan opgevuld met een le Mieux pad.

Deze pad absorbeert de druk van het zadel en ruiter en blijft stil liggen t.o. v. de huid, ook wordt nu de druk verdeelt over de rug van het paard.

Met ingang van heden is het ook mogelijk om eens met een Korrector pad te rijden. Deze is luchtgevuld en wordt aangepast op uw paard terwijl u er op zit.

Een anatomisch gevormde singel F2 wordt gebruikt wanneer de singelgroeve bij het paard te ver naar voren ligt t.o.v. de plaats waar het zadel komt te liggen. Dan wordt het zadel naar voren getrokken en belemmert de schoudervrijheid. Deze werking geldt ook voor een 'Banaan' singel. Zie hieronder.

Wanneer uw paard een vochtbultje onder het zadel heeft na het rijden, is er een mogelijkheid dat er iets niet goed is. Dit kan varieren van een lichamelijke reden tot een drukking van zadel of zadeldekje. Met behulp van een Impression Pad is te zien wat of er de drukking veroorzaakt.

 Wanneer u hierover meer wilt weten, neem dan even contact op via Mail: libertad@kpnmail.nl of GSM: 06-51948216