Wat is singeldwang?

Veel mensen kennen de uitdrukking 'singeldwang'. Maar wat is dit nu eigenlijk? Met opzadelen en dan vooral met het aansingelen zijn veel paarden iets 'zuur'. Dit uit zich dan in boos kijken, naar achteren draaien met het hoofd en willen bijten, slaan met het achterbeen, zich laten vallen, e.d.

Hiervoor zijn veel 'oplossingen', varierend van een andere singel, elastiek in de singel, boos worden, je paard een klap geven, vul zelf maar in. Maar......zijn deze 'oplossingen' juist? Ik vind van niet!!!

Al enige jaren ben ik geinteresseerd in dit onderwerp maar nog nooit heb ik een, voor mij, duidelijk antwoord gehad. Tot voor kort!!!!

Toevallig sprak ik een fysiotherapeute voor paarden die dezelfde interesse heeft: Het probleem singeldwang oplossen voor het paard.

Die vertelde dat het eigenlijk eenvoudig opgelost kan worden omdat de oorzaak ook eenvoudig is: Een paard heeft spieren en banden onder de buik in de singelgroeve, de volledige anatomische uitleg zal ik u besparen, dit is de zg. M. Pectoralis. Deze pectorale band kan gekwetst zijn. Dit gebeurt niet door het rijden, maar door een keer vastliggen in de box of uitglijden in de wei/tijdens een buitenrit. Dan wordt M. Pectoralis overrekt, dus overbelast. Dit veroorzaakt pijn. Wanneer er dan een singel/borstel op komt is dit niet prettig. Wanneer het paard een paar passen gelopen heeft, wordt de pijn vaak iets minder. Dus dit verklaart dat wanneer u uw paard aansingelt en dan naar de rijbak loopt en daar weer aansingelt, dat uw paard dan minder reageert bij het nasingelen.