Een volledige zadelpascontrole duurt ongeveer 1.5 uur.

Zadelpasservice  Libertad  onderzoekt  paard, zadel en ruiter zodat  u met de beste combinatie werkt.

Het is dan raadzaam dat de ruiter/amazone hierbij aanwezig is, zodat er aan het eind gereden kan worden om het zadel, paard en ruiter te bekijken.

Het paard wordt nagekeken op gevoeligheden, asymmetrie van schouders en heupen, oude blessures, stap en draf aan de hand of longe. Het is dus belangrijk dat het paard niet kreupel is of onregelmatig. Wanneer blijkt tijdens de zadelcontrole dat uw paard onregelmatig loopt, zal ik de controle moeten afbreken en een andere keer terug moeten komen.

Het zadel wordt nagekeken op slijtage en asymmetrie van de boom en kussens. Vervolgens wordt het zadel gepast op het paard, zonder singel, en gecontroleerd of het op alle 7 punten past. Wanneer het ergens niet 100% past, weet ik door het eerdere onderzoek van het paard waarom er een knelpunt zit. Deze wetenschap is zeer belangrijk daar een probleem meerdere oorzaken kan hebben en dus ook meerdere oplossingen. Er wordt dan een oplossing aangedragen die bij dit specifieke probleem en deze situatie gewenst is.

Daarna  kan de ruiter gaan rijden en wordt er gekeken hoe hij/zij in het zadel zit en hoe het zadel zich houdt onder de ruiter.

Ook werk ik met de Impression Pad. Dit is een soort gel pad die de drukpunten onder het zadel laat zien. Wanneer uw paard vreemde bulten onder het zadel heeft na het rijden, is dit vaak een irritatie van een druk puntje. Met de Impression Pad kunt u zien waar het zadel precies drukt of dat het een drukking is van een zadeldekje of bontje dat u gebruikt.

Hiervan wordt een verslag gemaakt, dat de ruiter/eigenaar ook meekrijgt, zodat er een duidelijk naslagwerk is wanneer er over enige tijd weer een zadelcontrole plaats vindt.

Wanneer u meer wilt weten over mijn werkwijze, dan kunt u contact opnemen via mail: libertad@kpnmail.nl of GSM: 06-51948216

Laat uw paard bewegen in vrijheid