Mijn naam is Marjolijn van den Hoeven.

Ik ga inmiddels ruim 50 jaar met paarden om en heb in deze tijd veel ervaring opgedaan met verschillende werk/denk-wijzen. Doordat ik verschillende discipline’s heb beoefend, dressuur, springen, jachtrijden en het africhten van jonge paarden of 'probleem’ paarden, ben ik me ervan bewust geworden hoe belangrijk het is om een goed passend zadel te hebben.

Laat uw paard bewegen in vrijheid.

30 jaar geleden kocht ik mijn eerste dressuurzadel met verstelbare boom. Toen al had ik het gevoel dat niet elk paard met elk willekeurig zadel gereden kan worden, maar ik kon dit toen nog niet benoemen.

17 jaar geleden moest onze pony zadelmak gemaakt worden. Hiervoor heb ik een zadeldekje gebruikt met een singel en beugels eraan, zelf bevestigd, omdat de pony nog moest uitgroeien en ik niet direct een passend zadel kon vinden.

13 jaar geleden reed ik een jong paard dat al 3 verschillende ruiters ‘versleten’ had. Ik begon op een gegeven moment te vermoeden dat zijn gedrag weleens kon komen van een te klein zadel. Maar ook hier kon ik het niet goed benoemen, toch heb ik er toen een ander zadel opgelegd waarvan ik vermoedde dat dit beter zou passen. Het zat in ieder geval ruimer op de schouders. Het gedrag van dit paard werd beter en hij werd ook langzaamaan wat ruimer in de bewegingen. Hij durfde weer te lopen.

Helaas heeft de eigenaar er toen het oude zadel weer opgelegd en is met veel geweld aan het werk gegaan. Het resultaat laat zich raden: de eerste keer dat ik weer zou gaan rijden merkte ik al gedragsverandering toen ik dit paard uit de stal haalde. Dit was dan ook de laatste keer dat ik dit paard gereden heb want de eigenaar was niet blij met mijn opinie!

Wanneer u wilt zien hoe ik te werk ga, klik dan op onderstaande links.

https://www.youtube.com/watch?v=8bTAxV_FLIY&list=PLC4ohqpxHWkCKN2-KKFY_exFoVk2es0xL&index=45

https://www.youtube.com/watch?v=RvFpd7TYyjQ&list=PLC4ohqpxHWkCKN2-KKFY_exFoVk2es0xL&index=56