Laat uw paard bewegen in vrijheid

Defecten aan je zadel die je vanaf de buitenkant niet kunt zien.

Defecten aan je zadel die je vanaf de buitenkant niet kunt zien.

Dat een zadel zo nu en dan een nieuwe vulling nodig heeft omdat de vulling gaat vervilten, dat is duidelijk. De vulling is hard geworden of op enkele plaatsen ‘gewoon’ weg. Maar dit zijn gebreken die je kunt voelen en zien.

Wanneer je een zadel uit elkaar haalt om het een nieuwe vulling te geven, dan kun je veel meer dingen tegenkomen die je anders niet kunt zien of voelen. De volgende drie dingen kwam ik tegen bij één zadel!

  1. Aan de onderkant van de kussens zitten de ‘vulgaten’. Dit zijn openingen in de kussens zodat je deze kunt bijvullen waar het nodig is, zonder het zadel los te halen. Bij dit zadel zat er één klein vulgat in, vanuit de fabriek er in gemaakt. Dit was te klein om mee te werken, dus is er, door iemand die dit zadel heeft willen bijvullen, een grote vulgat gemaakt! Helaas is er toen ook door een stiksel gesneden, dat was pas te zien nadat ik het kussen eraf had gehaald. Wanneer dit stiksel verder los geraakt was, dan had dit van invloed kunnen zijn op de balans van dit zadel. Dit is ook alleen te maken wanneer de kussens eraf zijn. Je kunt er gewoon niet goed bij. Nu kon ik eenvoudig dit stiksel vastzetten met een paar steekjes.

2. Ook kon ik toen zien dat er nietjes los waren gekomen die de singelophanging moesten helpen fixeren. Deze singelophanging zat ook vast aan de zadelboompunt met een stevige kopspijker, dit is net niet te zien, is boven de nietjes. Maar…. deze nietjes zijn er wel voor om de veiligheid te waarborgen en te zorgen dat niet alle kracht op die ene kopspijker komt. Weer enkel nieuwe nietjes geplaatst en ook dit probleem is opgelost.

3. Als laatste kwam ik tot de ontdekking dat wanneer je het zweetblad helemaal omhoog brengt, wanneer je bijvoorbeeld gaat aansingelen, dat je ziet dat het eerste deel van het stiksel is los gescheurd. Dit is ook erg strak gefabriceerd, geen ruimte voor beweging en omdat bij dit zadel de kniewrong in een harde plastic schaal rust is het gaan scheuren. Dit heb ik niet gerepareerd. Eerst wilde ik het gaan fixeren, zodat het niet verder uitscheurt, maar omdat het een harde plastic schaal is ben ik bang dat het dan nog verder gaat. Hier rust geen kracht op, dit is alleen gekomen door het zweetblad omhoog te doen. Dus, in overleg met de eigenaar dit defect maar gelaten voor wat het is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *