Laat uw paard bewegen in vrijheid

Wie ben ik

Ik ben Marjolijn van den Hoeven. Ik ga inmiddels ruim 50 jaar met paarden om en heb in deze tijd veel ervaring opgedaan met verschillende werk/denkwijzen. Doordat ik verschillende disciplines heb beoefend, dressuur, springen, jachtrijden en het africhten/opleiden van jonge paarden of ‘probleem’paarden ben ik me ervan bewust geworden hoe belangrijk het is om een goed passend zadel te hebben.

Niet elk paard kan met elk willekeurig zadel gereden worden

25 Jaar geleden kocht ik mijn eerste dressuurzadel met verstelbare boom. Toen al had ik het gevoel dat niet elk paard met elk willekeurig zadel gereden kan worden, maar ik kon dit toen nog niet benoemen. Enige jaren later moest onze pony zadelmak gemaakt worden. Hiervoor heb ik een zadeldekje gebruikt met een singel en beugels eraan, zelf bevestigd, omdat de pony nog moest uitgroeien en ik niet direct een passend zadel kon vinden.

Daarna reed ik een jong paard dat al 3 verschillende ruiters ‘versleten’ had. Ik begon op een gegeven moment te vermoeden dat zijn gedrag weleens kon komen van een te klein zadel. Maar ook hier kon ik het niet goed benoemen, toch heb ik er toen een ander zadel opgelegd waarvan ik vermoedde dat dit beter zou passen. Het was in ieder geval wijder. Het gedrag van dit paard werd beter en hij werd ook langzaamaan wat ruimer in de bewegingen. Hij durfde weer te lopen!

Helaas heeft de eigenaar er toen het oude zadel weer opgelegd en is met veel geweld aan het werk gegaan. Het resultaat laat zich raden: de eerste keer dat ik weer zou gaan rijden merkte ik al gedragsverandering toen ik dit paard uit de stal haalde. Dit was direct de laatste keer dat ik dit paard gereden heb want de eigenaar was niet blij met mijn opinie!

Dus toen de opleiding van de MSFC in beeld kwam was dit een zekere vorm van herkenning. Ik heb deze opleiding met veel plezier gevolgd, en probeer nu dus meer paarden te helpen die met een niet passend zadel lopen. Het paard namelijk is mijn echte klant.

Wanneer u meer wilt weten over mijn werkwijze, dan kunt u contact opnemen via mail: libertad@kpnmail.nl of GSM: 06-51948216

Neem contact op