Laat uw paard bewegen in vrijheid

Paarden met een afwijkende bouw

Zadels passen op paarden die een iets afwijkende vorm hebben dan het CORRECT gebouwde paard. Helaas is het zo dat, net als bij de mensen, een 100% correcte bouw/vorm niet altijd aanwezig is. Het is vaak moeilijk om een passend zadel te vinden voor een correct gebouwd paard. Maar wat nu wanneer uw paard een iets afwijkende bouw heeft? Waar moet u dan op letten en welke oplossingen zijn er?

Wanneer u op hierop klikt komt u een heleboel ‘problemen’ en hun oplossingen tegen.

Rond geribt

Hoge schoft en holle rug door ouderdom.

Een holle of doorgezakte rug

Karperrug

 

Een hoge schoft

Dit kan voorkomen bij alle typen paarden. Bij sommige paarden lijkt de schoft hoog omdat de spieren naast de schoft zijn ingevallen. Dit is dan spieratrofie. Men zegt dan ook weleens dat het paard een schoft ontwikkeld. Dit is echter niet wenselijk en heeft een oorzaak.

Ongelijke schouders

Veel paarden hebben dit. De schouder die het verst naar voren ligt is het minst bespierd. Dit kan de bouw zijn, maar vaak is het een kwestie van bewust trainen om de spieren van de schouders gelijkmatig te ontwikkeld te krijgen.

Roach Back

Dit is wanneer het paard een hoge rug aan de achterkant heeft. Het zadel kan dan door die hoge rug naar voren geduwd worden.

U ziet nu waarschijnlijk door de bomen het bos niet meer. Bekijkt u uw paard eens rustig maar wel kritisch. Wanneer u denkt dat u iets ziet wat afwijkt van het hierboven beschreven ideaal beeld, neem dan contact met me op. Vaak kan een kleine, (niet dure) oplossing leiden tot een beter liggend zadel. U vraagt tenslotte van uw paard om goed te bewegen, dan moet hij wel de kans krijgen om dit zo.

 

Ongelijke heupen

De basis van het zadelpassen is niet heel ingewikkeld. Wat het ingewikkeld maakt, zijn de vele verschillen die er zijn.

Laat uw paard bewegen in vrijheid, hij is het waard en u ook.

Wanneer u een paard hebt met een ‘moeilijke’ bouw in combinatie met een zadel, u kunt altijd even contact opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *