Laat uw paard bewegen in vrijheid

Ruiterfouten, die geen ruiterfouten zijn: Zadel niet in balans, te klein, of scheef

Zadel niet in balans.

Wanneer u regelmatig hoort tijdens de les dat u te ver naar voren of naar achteren zit met het bovenlichaam, is het goed mogelijk dat uw zadel u zo laat zitten. Alle moeite die u dan gaat doen om recht te zitten is vergeefse moeite en jammer van de inspanning. Integendeel, uw paard gaat er niet beter van lopen wanneer u telkens uit balans bent in een poging om netjes ontspannen rechtop te zitten.

Het is dus ook voor u als ruiter van groot belang dat er een zadel op uw paard ligt dat in balans is. Wanneer een zadel in balans ligt op het paard, pas dan kan er naar gekeken worden of het zadel ook juist is voor de ruiter/amazone.

Op het plaatje hierboven ziet u dat het middelste zadel de ruiter te ver achterover zal laten zitten en op het onderste zadel ‘duikt’ de ruiter naar voren. Op geen van beide zadels kan een ruiter in balans zitten

 

Te breed zadel voor de ruiter/amazone.

Daarbij is er nog een probleem wat velen zullen herkennen maar nooit konden benoemen: een te breed zadel voor de ruiter/amazone. Wanneer u telkens het gevoel hebt dat u in spreidzit moet zitten, spierpijn hebt in de bovenbeenspieren of kramp krijgt in deze regio, dan is het mogelijk dat de seat van het zadel te breed is. Dit heeft niets te maken met het feit dat u misschien een breed paard rijdt! De seat is er voor de ruiter/amazone. Het heeft alles te maken met hoe breed u bent in de heupen en de zitbeenknobbels.

Een oplossing hiervoor is de hipseaver. 

Te klein zadel voor de ruiter/amazone.

Wanneer uw zadel te klein is voor u, dan hangt u met de bovenbenen over het zadel en zit te ver achterin het zadel. Dit is voor paard en ruiter niet prettig.

Onderstaande amazone zit scheef. Knikt in de heup en hangt met de schouders de andere kant op om zich te compenseren en in evenwicht te brengen. Dit krijg je wanneer het zadel scheef is of scheef op het paard ligt. Het zadel laat de amazone zo zitten. Alle energie die de amazone gebruikt om recht te gaan zitten is verspilde energie en onnodig wanneer ze een zadel heeft wat goed op haar paard past.

Wanneer u regelmatig hoort dat u in stoelzit zit, dus de benen te ver naar voren duwt en zelf achterover hangt, dan kan het zijn dat de stijgbeugelophanging niet op de juiste plek zit voor u.

Enkele andere ‘ruiter’problemen:

  • Ruiter glijdt te veel in het zadel, pijn in de rug, holle rug, armen en enkels op slot zetten, pijn aan het schaambeen.
  • Ruiter/amazone met lange bovenbenen. Die zit vaak in een C houding met het bovenlichaam.

Laat uw paard bewegen in vrijheid, hij is het waard maar u ook!

Wanneer u hierover meer wilt weten, wij zijn te bereiken via mail: libertad@kpnmail.nl of GSM: 06-51948216

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *