Laat uw paard bewegen in vrijheid

Voor elk zadelprobleem is er een oplossing

Voor elk zadelprobleem is er een oplossing.

Elk zadel hoort in evenwicht, balans te liggen. Het maakt niet uit welk type zadel het is, een dressuurzadel, springzadel, boomlooszadel, westernzadel. En elk zadelprobleem heeft zo zijn eigen specifieke oplossing.

Hieronder enkele oplossingen van problemen:

  • Dit kan varieren van een zadelboom iets wijder maken, een andere pad eronder zodat het zadel van voor of van achter iets omhoog komt. Dit gebeurt vaak bij paarden die nog in de groei zijn en vaak periodes overbouwd zijn.
  • Wanneer het zadel iets achterover ligt, dan is óf de zadelboom te krap óf het paard is overbouwd aan de voorkant. Hiervoor zijn verschillende oplossingen voor nodig.
  • Wanneer het zadel iets naar voren duikt, dan kan het zijn dat de voorboom te wijd is óf te weinig vulling in de kussens óf het paard aan de achterkant overbouwd is. Ook hiervoor geldt: elke probleem heeft zijn eigen oorzaak, wanneer je die oorzaak weet, dan pas kan je het probleem goed aanpakken.
  • Er wordt vaak vergeten dat een paard tijdens de training ook groeit. Meer bespiering zal ervoor zorgen dat een zadel niet optimaal meer past. Ook wanneer een paard te dik is, bv. na het weide seizoen kan het zadel te strak zitten. Of het tegenovergestelde, na een intensief wedstrijd seizoen is het mogelijk dat een paard iets is afgevallen.
  • Wanneer u merkt dat het zadel gaat verschuiven is het tijd om er naar te laten kijken. Heeft uw paard een singelgroeve die naar voren ligt ten op zichten van het zadel, dan zal uw zadel tijdens het rijden naar voren schuiven en op de schouders/schoft gaan liggen. Dit gaat uw paard belemmeren om vrij voorwaarts te gaan en dus kan uw paard niet uitvoeren wat u van hem verlangt. Gevolg: Stress bij beiden. Dit is echt niet nodig en een ander zadel vaak ook niet. Met een simpele aanpassing kan dit probleem verholpen worden, bijv. een banaansingel.
  • Het is mogelijk dat uw paard niet prettig loopt omdat er een kuiltje in de kussens zit. U als ruiter/amazone drukt hierin met een zitbeenknobbel en uw paard krijgt een drukpuntje op de rug. Omdat hij dit probeert te ontlasten gaat hij scheef lopen en u nog meer scheef zitten.
  • Er is een probleem dat niet zo makkelijk kan worden opgelost. En dat is wanneer het zadel te lang is voor uw paard. Dan ligt het zadel verder dan de 18e rib en irriteert het paard in de lendenen. Veel mensen leggen het zadel dan iets naar voren zodat de lendenen vrij blijven. Echter, dan krijg u weer het probleem dat uw paard teveel wordt belast op de schouder. Dit heeft als resultaat dat er teveel gewicht, uw ruitergewicht, op de schouders rust en uw paard dus niet kan stijgen in de voorhand, en dalen in de achterhand. Tevens wordt dan de bewegingsvrijheid in de schouders geblokkeerd, wat weer resulteert in mindere verruiming en stijvere beweging.
  • Een le Mieux pad wordt gebruikt wanneer een zadel niet 100% past. Zo’n pad kan aan de voorkant en aan de achterkant worden aangepast aan uw paard. Dit kan tijdelijk zijn maar ook definitief. Definitief wordt het meestal gebruikt voor paarden met lordose. Dit betekent dat het paard een holle rug heeft waar het zadel dus niet kan dragen. Er blijft een ruimte over, deze ruimte wordt dan opgevuld met een le Mieux pad.
    Deze pad absorbeert de druk van het zadel en ruiter en blijft stil liggen t.o. v. de huid, ook wordt nu de druk verdeelt over de rug van het paard.
  • Met ingang van heden is het ook mogelijk om eens met een Korrector pad te rijden. Deze is luchtgevuld en wordt aangepast op uw paard terwijl u er op zit.
  • Wanneer uw paard een vochtbultje onder het zadel heeft na het rijden, is er een mogelijkheid dat er iets niet goed is. Dit kan varieren van een lichamelijke reden tot een drukking van zadel of zadeldekje. Met behulp van een Impression Pad is te zien wat de drukking veroorzaakt.

Wanneer u meer wilt weten over zadelproblemen, neemt u dan even contact op via Mail: libertad@kpnmail.nl ,GSM: 06-51948216 of via het contactformulier.

2 reacties op “Voor elk zadelprobleem is er een oplossing

  1. Zadelpasservice Libertad schreef:

    Hallo Irma,
    Een klemmend zadel bij de schoft is vaak niet op te lossen door bijvullen. Dan maak je het zadel nog kleiner, vergelijk het met extra dikke sokken in je schoenen! Wanneer de zadelmaker het heeft bijgevuld om het gehele zadel hoger te laten liggen dan helpt het dus niet.
    Je paard geeft al goed aan dat er ‘iets’ niet prettig zit. Wanneer je met je dressuurzadel geen problemen hebt, dan is het duidelijk.
    Is dit een zadel met verwisselbare boom? Welk type Ikonic? Heeft je paard ‘dips’ bij de schouders?

    Je ziet een directe oplossing ka ik je niet geven. Aangezien het een nieuw zadel is, dan toch terug naar de verkoper. Heel vervelend, maar dat kost je het minste geld, ze zijn duur genoeg!!
    Ik wil best komen voor een second opinion, maar…. aan een nieuw zadel met garantie ga ik niets veranderen, vaak verloopt je garantie dan en daar heb je ook niets aan.
    Ik hoop dat je hier iets aan hebt, voor vragen kun je altijd mailen/appen.

    Met hippische groet,
    Marjolijn, zadelpasservice Libertad

  2. Irma Ambergen schreef:

    Hallo,

    Graag zou ik u mening horen over de volgende situatie. Ik heb in oktober een nieuw springzadel gekocht bij een andere zadelpasser een ikonic. Na 1,5 maand begon het paard problemen te krijgen bij aan galopperen en changeren. Nu is het eind januari 2x bijgevuld. Aangezien ik een dressuurwedstrijd had heb ik het zadel even niet gebruikt. Nu heb ik 3 x gereden en begint het zadel in draf en galop weer te klemmen op het schoft aan de zijkanten van de kamer alweer te klemmen. Is dit nog op te lossen met bijvullen? Ik krijg het gevoel dat dit geen blijvende oplossing gaat zijn. Mijn gevoel zegt dat dit type zadel niet passend is bij mijn paard. Hij heeft een erg hoog schoft en is een groot sport paard. Ik zou het heel fijn vinden u mening te horen en hoe ik het moet aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *