Laat uw paard bewegen in vrijheid

Wat is singeldwang?

Inmiddels 19 oorzaken voor singeldwang!

Veel mensen kennen de uitdrukking ‘singeldwang’. Maar wat is dit nu eigenlijk? Met opzadelen en dan vooral met het aansingelen zijn veel paarden iets ‘zuur’. Dit uit zich dan in boos kijken, naar achteren draaien met het hoofd en willen bijten, slaan met het achterbeen, zich laten vallen, e.d. Hiervoor zijn veel ‘oplossingen’, varierend van een andere singel, elastiek in de singel, boos worden, je paard een klap geven, vul zelf maar in.

Maar……zijn deze ‘oplossingen’ voor singeldwang juist?

Ik vind van niet!!! Al enige jaren ben ik geïnteresseerd in dit onderwerp maar nog nooit heb ik een, voor mij, duidelijk antwoord gehad. Ik wil dan altijd de oorzaak weten. En ik ben er achter gekomen dat singeldwang veel verschillende oorzaken kan hebben.

  1. Toevallig sprak ik een fysiotherapeute voor paarden die dezelfde interesse heeft: Het probleem singeldwang oplossen voor het paard. Die vertelde dat het eigenlijk vaak eenvoudig opgelost kan worden omdat de oorzaak ook eenvoudig is: Een paard heeft spieren en banden onder de buik in de singelgroeve, de volledige anatomische uitleg zal ik u besparen, dit is de zg. M. Pectoralis. Deze pectorale band kan gekwetst zijn. Dit gebeurt niet door het rijden, maar door een keer vastliggen in de box of uitglijden in de wei/tijdens een buitenrit. Dan wordt M. Pectoralis overrekt, dus overbelast. Dit veroorzaakt pijn. Wanneer er dan een singel/borstel op komt is dit niet prettig. Wanneer het paard een paar passen gelopen heeft, wordt de pijn vaak iets minder. Dus dit verklaart dat wanneer u uw paard aansingeld en dan naar de rijbak loopt en daar weer aansingeld, dat uw paard dan minder reageert bij het nasingelen.
  2. Het is ook mogelijk dat er een rib gekneusd of gebroken is bij uw paard. Dan is het ook logisch dat het aansingelen een reactie geeft.
  3. Misschien heeft uw paard last van maagzweren. (Verschillende oorzaken mogelijk). Voor een mooie en duidelijke uitleg, met foto’s van Zefanja Vermeulen, Equine Studies  klik hier 
  4. Ligt de singel wel op de juiste plaats bij uw paard?
  5. Is de singel wel de juiste maat qua lengte en breedte? De gespen van een singel horen niet tegen de ellenboog aan te komen wanneer het paard het been naar achteren brengt.
  6. Drukt het zadel niet op de schoft?
  7. Zijn er wondjes onder de singel?
  8. Te strak aansingelen, kan ook een heftige reactie geven. Een paard moet wel kunnen ademen, want bij het inademen komt er veel lucht in de longen en moet de borstkas goed kunnen uitzetten. Het borstbeen is kraakbeen en heeft de mogelijkheid om uit te zetten bij inademen. Wanneer dit belemmert wordt dan wordt ook de ademhaling ontregeld. De ribbenkast zet maximaal 1.5 cm uit tijdens de beweging.
  9. Wanneer de singel aan één kant elastiek heeft, dan kan dit ervoor zorgen dat er een ongelijke drukverdeling op de singel komt.
  10. Het is ook mogelijk dat de zuurgraad in de maag te hoog is. Dit houdt dan weer verband met de voeding. Dit kan ook een oorzaak zijn van een maagzweer.
  11. Sommige paarden zijn erg gevoelig op de verticale lijn die achter het schouderblad loopt. Kijkt u voor meer informatie op het bericht van 4DimensionDressage 
  12.  Onlangs las ik een berichtje over het feit dat singeldwang ook veroorzaakt kan worden door pijn in de hoeven. ???? Zult u nu denken, maar er zit een acupressuur punt achter de ellenboog, PC1. Hier loopt de singel overheen en wanneer uw paard pijn aan de hoeven heeft dan reageert dit punt op druk die de singel geeft. Wanneer u hierover meer wilt lezen: Elemental Acupressuur 
  13. Orthopedische problemen kunnen ook een vorm van singeldwang geven.
  14. Vergroeiingen bij de voortplantings organen
  15. Leverabces
  16. Urineweginfecties. Voor deze laatste 4 problemen verwijs ik u door naar de volgende site: de Groene Os  
  17. Blokkade van de 6e rib kan ook een reden zijn voor singeldwang. Vaak komt dit voort uit blokkades van de wervelkolom. Om hier duidelijkheid in te krijgen kunt u een thermografisch onderzoek laten doen. Thermografisch onderzoek
  18.  Wanneer uw paard/pony in de wintermaanden een dikke vacht heeft, dan kunnen deze haren ook last geven met aansingelen. De hare blijven tussen de gespen van de singel zitten en bij aantrekken worden deze uit de huid getrokken. Paarden/pony’s  kunnen dit als extreem vervelend ervaren, en dat is natuurlijk niet zo vreemd.
  19.  Problemen met de ingewanden/organen kunnen ook last geven met aansingelen. Bijvoorbeeld de blinde darm. Bekijk het op IcelandicPro

 

Wanneer u hierover meer wilt weten, neemt u dan contact op via het contactformulier of GSM: 06-51948216

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *